• Gyerekesély<br>Encs
    Gyerekesély
    Encs

    Petőfi út 75.
    3860
    Tel.: 46/587-230

Krasznokvajdai Közösségi Szolgáltató Ház

 

Név:                   Nefelejcs

Nyitvatartás:    

A pályázat fenntartási időszakában az EFOP-2.1.2-16-2017-00024 azonosító számú „Fejlesztő környezet biztosítása!” című projekt keretén belül felújított Közösségi Szolgáltató Házak az alábbiak szerint vannak nyitva 2023. június 1-jétől:

                            Hétfő-Szerda:          8:00-13:00     5 óra/nap

                           Csütörtök-Péntek: 11:00-16:00     5 óra/nap     heti 25 óra

                          

Elérhetőség:      3821 Krasznokvajda Kastély köz 3
                            Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Krasznokvajda Encstől 26 km-re, a szlovák határ mellett fekvő település. Lélekszám: kb. 515 fő. A településen Közös Önkormányzat működik, melyhez 8 község tartozik (Krasznokvajda, Büttös, Kány, Perecse, Keresztéte, Felsőgagy, Csenyéte, Gagyapáti).

A krasznokvajdai Közösségi Szolgáltató Ház 2020. július 1-vel kezdte meg működését az EFOP-1.4.2-16-2016-00017-es program keretében. Berendezkedésünk után sikerült a közösségi házat úgy kialakítani, hogy minden korosztály igényeit kielégítse.

Rendszeres programok-alternatív szolgáltatások:

Hétfő: A hét tanuló klubbal indul (természetesen igény szerint bármely napon biztosítjuk).  Az épület kialakításának köszönhetően differenciált foglalkozást tudunk biztosítani. A tanulóklub keretein belül a házi feladatok megoldását, dolgozatokra való felkészülést végezzük, valamint lehetőség van angol, német nyelvből is segítséget nyújtani. A tanuló klub nagy segítségnek bizonyult, mind a szülők, mind a gyerekek részére. Sok szülő munka vagy alacsonyabb iskolai végzettség miatt sajnos nem tud a gyerekeknek otthon segíteni.  A helyi általános iskolával együttműködve nagyobb rálátással tudunk a gyerekeknek a tananyagban segíteni. Természetesen a tanuló klub nem egész délutános program, igyekszünk játékos, szabadidős tevékenységeket is biztosítani a számukra, akár társasjáték, akár filmvetítés formájában.

Kedd: Ez a nap az idősekről szól. Idősek klubját alapítottunk, A Klub néven. Kb. 13-15 fővel működünk. A klub keretein belül főzéssel, kreatív feladatokkal, dekorációk készítésével, hagyományőrző tevékenységekkel stb. foglalkozunk. Az aktuális névnapokat minden hónapban süteménnyel, üdítővel ünnepeljük. Az ünnepelteket versekkel, kézzel készített ajándékokkal köszöntjük.

Szerda: Ezen a napon az óvodás gyerekekkel foglalkozunk. Ennek keretében gyakran a helyi óvodát látogatjuk meg, vagy épp a gyerekeket kísérik hozzánk, programtól függően.  Az intézménnyel kapcsolatban hatalmas együttműködésről számolhatunk be. Az óvodavezetővel, óvodapedagógusokkal a gyerekek fejlődését próbáljuk segíteni.

Csütörtök: Hétfői naphoz hasonlóan a csütörtöki nap is (iskola időszakban) tanulással telik, de picit másként. Ekkor bevonjuk a számítógép használatát is. A tananyaghoz gyűjtünk információkat, segítséget. Megtanítjuk a gyerekeknek, hogy hogyan tudnak hiteles oldalakról megfelelő információt gyűjteni, amelyek segítséget nyújtanak számukra. Valamint ezen a napon foglalkozunk a számítógép használatával, közösségi média veszélyeivel, előnyeivel. Úgy gondoljuk, hogy a mai világban az informatika a mindennapi élethez nagyon fontos, ebben szeretnénk lehetőséget biztosítani a kezelés elsajátításához.

Péntek, szombat: A hétvégén szabad foglalkozást tartunk, ahol csoportos vagy egyéni foglalkozás keretében biztosítjuk a gyerekeknek a kikapcsolódást. Ilyenkor jellemzően rengeteg játék előkerül, az idősebb korosztály a számítógépet részesíti előnyben. Időjárástól függően szabadtéri programok keretei között kirándulást, kerti sütést, bográcsozást is szervezünk.

 

Egyéb rendezvények: Igyekszünk minden ünnepi programból, rendezvények szervezéséből kivenni a részünket. A település intézményeivel (óvoda, iskola, önkormányzat, könyvtár) nagy együttműködéssel, összhanggal és támogatással tudunk együtt dolgozni. Részt veszünk az óvodai, iskolai programokban, önkormányzat által szervezett rendezvényeken, ünnepi dekorálásban (falunapok előkészítésében, szervezésében, lebonyolításában, település dekorálásában, kiállítások készítésében). A TOP-5.3.1 és az EFOP-3.9.2 pályázatok rendezvényein is aktívan részt veszünk a gyerekekkel. A település intézményeivel kölcsönösen számítunk egymásra és együttműködünk.

Ügyintézés: Segítséget nyújtunk mind magán, mind hivatalos ügyek intézéséhez. Legyen az önéletrajz megírása, e-mail küldése, hivatalos telefonok lebonyolítása, vagy legyen akár online rendelés, fénymásolás, nyomtatás.

Ezeken a programokon felül a szükségletek kielégítése keretében, a közösségi ház lehetőséget biztosít mosásra, tisztálkodásra. Napközben egy (esetleg kettő) étkezést tudunk biztosítani, erre szükség van, mivel a település lakossága többnyire hátrányos helyzetű családokból tevődik össze, és nagyon nagy segítség számukra az étkeztetés is (főleg a nyári időszakban).

A helyi rászoruló családokat a Máltai Szeretetszolgálattal karöltve tudjuk segíteni. Megkeresésünkre több helyi mezőgazdasági vállalkozó is biztosít támogatásokat, amelyeket saját felhasználásra tudunk fordítani.

Foglalkozásainkat, programjainkat próbáljuk összehangolni a közösség igényeivel.